Robotmaaiers, egels en andere kleine dieren: 9 tips voor een betere leefomgeving

Robotmaaiers hebben een hoop voordelen. Zonder al te veel inspanning wordt het gazon perfect gemaaid en ze maken weinig lawaai. Dat neemt niet weg dat er ook risico’s zitten aan het gebruik, met name voor kleine dieren zoals egels, bijen en vlinders. Door deze tips op te volgen draag je als robotmaaier-gebruiker bij aan een veiliger leefomgeving voor tal van kleine dieren.

Uit een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd door de Universiteit van Oxford over robotmaaiers en egels, kwam naar voren dat (robot)maaiers de schade aanzienlijk kunnen beperken als zij voldoen aan een aantal voorwaarden. Lichtgewicht messen, glijplaten en voorwielaandrijving zijn hier voorbeelden van. 🡪 geldt dit ook voor de maaiers van mowrobotics

Daarnaast kun je ook zelf maatregelen treffen om de kans op het verwonden en doden van kleine dieren aanzienlijk te verminderen.

Tip 1: Stop het gebruik van chemicaliën

Planten en bloemen varen soms wel bij het gebruik van pesticiden en chemicaliën, maar voor kleine dieren kunnen ze dodelijk zijn. Wijk, indien mogelijk, uit naar natuurlijke alternatieven. Dat is uiteindelijk niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor de algehele gezondheid van je gazon en tuin als geheel.

Tip 2: Leg paden aan voor egels

Door tunnels te graven of paden aan te leggen tussen verschillende delen van je tuin, het liefst zo ver mogelijk van de straat af, zorg je voor een veilige infrastructuur voor egels. Dit geeft ze de kans om veilig de oversteek te maken van de ene kant van de tuin naar de andere. Zo minimaliseer je ook de kans dat ze in aanraking komen met de robotmaaier. 

Tip 3: Zorg voor voeding

Water en voer zorgen ervoor dat de dieren zich op hun gemak voelen en zich in je tuin kunnen vestigen. Wanneer je hiervoor kiest, maak dan ook het gebied rondom de voederplek goed schoon. Overigens is kattenvoer een goede voedingsbron voor egels. Bijen en vlinders zijn dol op geurige bloemen en kruiden. Favorieten zijn tijm, rozemarijn en lavendel. 

Tip 4: Zet in op biodiversiteit

Een gezonde tuin begint bij een gezonde biodiversiteit. Om de leefomgeving van kleine dieren te verbeteren is het goed om zoveel mogelijk natuurlijk voedsel aan te bieden. Denk aan wilde bloemenzaden, vogelhuisjes (evt. met voeding), het neerzetten van bloemen die bijen aantrekken etc. Hiermee draag je bij aan een levendige tuin waarin het goed toeven is voor mens én dier.

Tip 5: Dek gaten af

Niet alleen wij mensen, maar ook kleine dieren lopen het risico op verwondingen bij oneffenheden in de tuin. Dek diepe gaten af en creëer vluchtwegen zodat de dieren kunnen ontsnappen als ze toch onverhoopt bekneld komen te zitten. Kijk ook uit met (scherpe) uitstulpingen, bijvoorbeeld bij een tuinhek. 

Tip 6: Pas de maaitijden aan

Egels zijn vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Wanneer je de robotmaaier de opdracht geeft om te maaien, doe dat dan overdag. Dit is het moment waarop de dieren rusten. De kans op een aanvaring tussen machine en dier is hierdoor een stuk kleiner dan wanneer je de maaier ’s nachts over je gazon laat gaan. 

Tip 7: Ga voorzichtig te werk

Ben je van plan om planten te snoeien of andere tuinwerkzaamheden uit te voeren? Controleer dan voor je begint altijd op de aanwezigheid van kwetsbare kleine dieren. Steek ook nooit zomaar een hooivork in een composthoop; misschien zit er wel een egelnest in verborgen.  

Tip 8: Pas vijvers en zwembaden aan

Heb je een vijver of zwembad in je tuin? Probeer deze dan zo aan te leggen – of in ieder geval zo aan te passen – dat dieren er gemakkelijk uit kunnen klimmen. Mochten ze dan onverhoopt in het water terechtkomen, dan hebben ze altijd de mogelijkheid om snel en zonder moeite op het droge te komen. 

Tip 9: Bouw nesten

Egels houden van veiligheid en geborgenheid. Je kunt ze een handje helpen door zelf alvast een nest te bouwen en een wild gebied in je tuin te creëren. Gebruik bijvoorbeeld tuinafval, takken of bladeren om een heerlijk plekje af te bakenen. Doe dat wel op een strategische plek, zodat je het nest in een later stadium niet meer hoeft af te breken. 

Onderzoek naar robotmaaiers en egels

Wil je meer weten over het onderzoek naar robotmaaiers en egels?

Het hierboven aangehaalde onderzoek is hier (URL:https://www.researchgate.net/publication/351461967_Do_robotic_lawn_mowers_hurt_hedgehogs_Dr_Hedgehog_has_the_answer) in zijn geheel te vinden. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *