7 valkuilen voor een besproeiings installatie

Planten water geven is eigenlijk heel eenvoudig.
Tuiniers die hun planten kennen weten precies hoeveel water de plant nodig heeft.  Het wordt wat lastiger wanneer een sprinklerinstallatie deze klus overneemt
In dit geval beginnen veel vervelende irrigatie fouten al in de planningsfase. 

 Gelukkig helpen wij u om deze kostbare fouten te voorkomen!

Valkuil 1: te weinig water(toevoer)

Veel mensen gaan er vanuit dat de kraandruk een grote rol speelt bij de installatie van een besproeiingssysteem. Bij het installeren van een besproeiingssysteem is de hoeveelheid water per tijdseenheid van belang, niet de kraandruk. Hoge druk bij de kraan treedt meestal op bij zeer dunne toevoerleidingen. Het water wordt dan sterk samengeperst en staat onder hoge druk. 

 Als u de kraan opendraait en hem een paar seconden laat lopen, zult u merken dat het een eeuwigheid duurt om een gieter te vullen. 

 Voor een goed werkend besproeiingssysteem heb je minimaal 1500 liter water per uur nodig.

Pipeline
besproeien

Valkuil 2: Geen kwalitatieve (merk)producten

Het duurste onderdeel van het besproeiingssysteem is de installatie. Het prijsverschil tussen goedkope onderdelen van Wish en degelijke professionele onderdelen is eigenlijk niet eens zo groot.

Een besparing van twee- tot driehonderd euro op de totale aankoopprijs kan ertoe leiden dat het systeem op lange termijn niet goed werkt.

De standaard buizen uit de bouwmarkt hebben een wanddikte van 2mm, die op den duur letterlijk platgedrukt worden door de grond en dan veel minder water geleiden.

Het gevolg is dat de leidingen moeten worden vervangen, wat natuurlijk erg vervelend is. Vooral als de leidingen onder plaveisel of mooie bloembedden liggen.

Om onaangename verrassingen te voorkomen bij het inbouwen van sproeiers, is het goed om ervoor te zorgen dat de onderdelen afkomstig zijn van gerenommeerde bedrijven. Al is het maar omdat hier vaak langdurig garantie op zit.

Valkuil 3: Het water bevat teveel kalk en beschadigt aangrenzende gebieden

Om dit probleem te vermijden, is het belangrijk aandacht te besteden aan twee dingen: de kwaliteit van het water en de afstelling van de sproeiers. 

Voor bijzonder gevoelige oppervlakken is het zinvol om sproeiers te gebruiken die je nauwkeurig kunt instellen. Zo zorg je ervoor dat de sproeiers enkel het gras bewateren en bijvoorbeeld terrastegels niet nat worden. Zo kan er geen kalkaanslag gevormd worden.

robomow rk randmaai technologie

Valkuil 4: U geeft niet de hele tuin water

Het besproeien van het gebied grenzend aan zijde van de verbinding is geen probleem. 

Het grasveld aan de andere kant van de oprit is wat lastiger.  

Maar als u besluit  om een besproeiingssysteem installeren, dan is dat voor de hele tuin.  

Wat heb je aan een goede installatie als je nog steeds met gieters moet sjouwen of sproeiers moet aanleggen met een wirwar van tuinslangen?

header-mowrobotics-specialist-gazon-meten
Micro drip systemen

Valkuil 5: De basis buizen zijn te dun

De waterdruk neemt sterk af in lange grondleidingen, hetgeen betekent dat hoe verder de sproeiers zich van de klepkast bevinden, hoe groter de doorsnede moet zijn.

Voor een tuin aan huis moeten de basis buizen een diameter van ten minste 1″ of 32 mm hebben.

Valkuil 6: Het besproeiingssysteem kan niet tot op de millimeter nauwkeurig worden afgesteld

Vooral bij het besproeien van bloembedden is het belangrijk dat de afzonderlijke planten water krijgen overeenkomstig met hun behoeften en de bodemgesteldheid. Dit wordt het best bereikt met verschillende besproeiing circuits die apart kunnen worden geschakeld.

Een te grove planning van de besproeiing van de bedden zal later tot frustratie en te veel of te weinig besproeide planten leiden.

Het is ideaal als het systeem zo flexibel is dat u het later kunt bijstellen. Daarom moet u niet bezuinigen op het aantal besproeiing circuits.

besproeien
Sprinklersystemen

Valkuil 7: Te weinig sproeiers op het gazon

Dit is een soortgelijk probleem als punt zes. 

Als u te weinig sproeiers in het gazon zet, ze met een minimale hoeveelheid water bedient en niet meer sproeiers kunt toevoegen, zal dit tot grote frustratie en een ongelijkmatige besproeiing van het gazon leiden.

Een besproeiingssysteem kan geld besparen en het tuinplezier verhogen, maar bij foutieve installatie kan het ook frustratie en ergernis veroorzaken.

Zorg er dus voor dat de installatie door een specialist of ervaringsdeskundige bedacht/gepland en uitgevoerd wordt.

Nog vragen? 

Neem gerust contact met ons op via
0488 429054 of info@mowroboticsspecialist.nl 

Bel ons gerust!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *