Wat zijn de 5 belangrijkste kenmerken bij het kiezen van een robotmaaier?

Niet alle robotmaaiers zijn hetzelfde. De kenmerken verschillen niet alleen wat betreft oppervlakteprestaties, batterijcapaciteit en snijhoogtes, maar ook wat betreft technologie, bediening en de sensoren die voor de navigatie dienen. Maar welke van deze kenmerken zijn echt belangrijk voor dagelijks gebruik en welke zijn dat in mindere mate?

Kenmerk 1: gemakkelijk vervangbare onderdelen

Een robotmaaier vereenvoudigt in vele opzichten de verzorging van het gazon. Niet alleen neemt het minder tijd in beslag om het gazon te maaien, maar het maaisel vermindert ook de behoefte aan bemesting. Om zo weinig mogelijk tijd in het onderhoud van het apparaat te steken, raden we robotmaaiers aan waar je veelvoorkomende slijtagedelen zoals de messen in een paar minuten zelf kunt onderhouden zonder de hulp van veel verschillend gereedschap. Een kliksysteem is bijzonder gemakkelijk in het gebruik en het verwisselen van de messen is echt kinderspel.

Overigens is een maaiselverwijderaar even nuttig, want hij vermindert de hoeveelheid schoonmaakwerk aanzienlijk, omdat het maaidek direct bij het maaien wordt schoongehouden, waardoor zich aanzienlijk minder grasresten verzamelen.

robomow onderdelen
robomow maaimes

Kenmerk 2: welke randmaai technologie

Een robotmaaier biedt waardevolle hulp bij de verzorging van het gazon. Maar vaak blijft er aan de randen een strook over waar de robotmaaier niet bij kan. Ondanks alle tijdswinst is het bijwerken met de grastrimmer meestal nog een van de vervelende klusjes van tuinbezitters.

Dit kan verholpen worden door robotmaaiers die uitgerust zijn met een praktische randmaaifunctie. Bij deze modellen reiken de messen verder dan de wielbasis, zodat vooral randen langs vlakke gazonranden volledig worden gemaaid zonder dat verder bijwerken nodig is. Dit bespaart nog meer tijd waarin je volop van de tuin kunt genieten

Kenmerk 3: Geluid (fluisterstil)

Of je wilt dat de robotmaaier werkt terwijl je in de tuin vertoeft of dat je de buren beter niet stoort door het lawaai van een grasmaaier: in elk geval is het handig een robot te hebben die zelfs tijdens de werking nauwelijks opvalt, omdat hij fluisterstil werkt. Dit is vooral het geval bij modellen met 65 dB en minder.

robomow rk randmaai technologie
myrobomow-app

Kenmerk 4: Bediening (mobiele app)

Of het nu gaat om de eerste ingebruikname, wijzigingen in het maaischema of gewoon om de robotmaaier manueel vanuit je ligstoel naar een andere zone te navigeren – de bediening van het apparaat moet zo eenvoudig en handig mogelijk zijn. Terwijl een duidelijk aanraakscherm nog steeds bediening direct op het apparaat vereist, is het bij een functie die via een app werkt voldoende dat je in de buurt van de robotmaaier bent, zodat via bluetooth een verbinding tot stand kan worden gebracht. Als de robotmaaier ook met een smartphonemodule is uitgerust, wordt de bediening nog eenvoudiger. Hier kun je zelfs de robot gemakkelijk herprogrammeren van overal en op elk moment, zelfs vanaf je strandvakantie.

Kenmerk 5: Instellen van verschillende maaihoogten

Speelgazon of siergazon – de eerste maaibeurt in het voorjaar na de winter of de laatste, vooral diepe maaibeurt voor de winter gaan beide samen met heel verschillende maaihoogten. Niet elke robotmaaier heeft veelzijdige instellingen voor maximale lengte. In plaats daarvan blijft de maaihoogte van veel modellen beperkt tot 60 millimeter – wat vooral in het voorjaar problemen kan geven, als je niet je toevlucht wilt nemen tot de klassieke grasmaaier. Door een model te kiezen met een grote variatie in maaihoogte, zit je altijd aan de veilige kant en heb je de nodige flexibiliteit op elk moment van het jaar.

instellen maaihoogte

Deze eigenschappen hangen af van je eigen tuin

Hoewel deze vijf kenmerken belangrijk zijn voor elke robotmaaier, zijn er nog andere kenmerken die afhangen van de inrichting van je tuin.

Oppervlakteprestaties Afhankelijk van de grootte van je te maaien gazon, moet de robotmaaier de juiste oppervlaktecapaciteit hebben om het gazon in de gestelde tijd te maaien.
Helling In tuinen met hellingen moet de robotmaaier ontworpen zijn voor de bestaande helling.
Gps-functie De uitrusting met gps verbetert niet alleen de diefstalbeveiliging, maar vereenvoudigt ook de plaatsbepaling in grote tuinen. Sommige modellen gebruiken zelfs gps om de route te optimaliseren, wat hun efficiëntie verhoogt.
Maaibreedte De maaibreedte staat in direct verband met de oppervlakteprestatie. Robotmaaiers voor grote oppervlakken werken efficiënter met een grotere maaibreedte. In kleine tuinen is een smalle maaibreedte nuttig, zodat robotmaaiers zo wendbaar mogelijk zijn.
Programmeerbare maaitijden Als je je werk gemakkelijker wilt maken en de robotmaaier niet steeds handmatig wilt starten en stoppen, kijk dan uit naar de programmeerbare functie voor de maaitijden. Zo start en stopt het apparaat zijn maaiproces automatisch zonder verdere tussenkomst.
360°- of camerasensoren De nieuwste generatie robotmaaiers is uitgerust met een rondom lopende sensor die obstakels op afstand of bij de geringste aanraking detecteert en in een vroeg stadium van richting verandert. Vooral wanneer kinderen of dieren aanwezig zijn, draagt deze functie bij tot verdere veiligheid bij de werking.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *